Wanneer:
13 maart 2017 @ 20:00 – 22:00
2017-03-13T20:00:00+01:00
2017-03-13T22:00:00+01:00
Waar:
Loge De Ster in het Oosten
Jan Steenlaan 25
3723 BT Bilthoven
Nederland
Kosten:
Gratis
Contact:
Voorlichter
0641673182

De spiritualiteit van de open hand…

Een lezing van Rinus van Warven op maandagavond 13 maart om 20.00 uur in de Loge “de Ster in het Oosten” te Bilthoven, bestemd voor belangstellenden die willen kennismaken met het gedachtegoed van de vrijmetselarij. Aanmelden via het inschrijfformulier.

Er zijn twee manieren van lezen: wurgend of strelend. Je kunt een tekst proberen te begrijpen. Je grijpt de tekst stevig vast. Het passende gebaar bij be-grijpenis een vuist die de tekst in een dodelijke greep krijgt. Einde verhaal, want de tekst is dood. ‘Wie goed wil lezen’, zegt de Franse filosoof en kinderboekenschrijver Marc Alain Ouaknin, ‘moet leren strelen’. Een boek, een tekst, een muziekstuk, een gedicht, maar ook een rituaal raakt ons pas als er een verband ontstaat tussen de eigen ervaring en de ervaring die in het werk aan de orde is. Tussen de verbeelding van de lezer en die van de auteur ontstaat een echo of een gevoelsband.


Als we het werk, bijv. een t
ekst gaan strelen, ontstaat er tussen de tekst en mij een open veld, waar alles mogelijk is en blijft en waar de vrije interpretatie alle ruimte krijgt. Het lezen is slechts het begin van een verhaal dat verder gaat. Het passende gebaar daarbij is een open handpalm, die zacht streelt en zo de tekst tot leven wekt. De keuze is dus tussen een vaststaande betekenis en een open betekenis, tussen een dode en een levende tekst, tussen een opgesloten en een vrije lezer. Waar streling wordt toegepast, ontstaat een vrijheid die elk dogmatisme en elke vaste overtuiging wegvaagt. Waarheden verdwijnen en alles wordt mogelijk.

Drs. Rinus van Warven is theoloog en cultuurfilosoof. Hij is parttime werkzaam als pastor/ geestelijk verzorger en parttime als publicist en uitgever. Rinus van Warven noemt zich een religies humanist die graag uit alle grote spirituele tradities put. Naast voorganger in een vrijzinnig kerkelijke gemeente is hij ook vrijmetselaar en druïde. Hij heeft duizenden radioprogramma’s en artikelen op zijn naam staan. En zijn grootste hobby is het vertellen van verhalen. Door het vertellen van verhalen streel je de verborgen boodschap open.

Geef een reactie