Van Batavia naar Nederland

De geschiedenis van onze loge

Ontstaan in Batavia

Onze loge werkt sinds 1769, binnen de orde van vrijmetselaars in Nederland. In 1734 werd de eerste Nederlandse Loge gevormd. In 1756 besloten elf loges tot hechte samenwerking. De officiële naam van het verband is (nog steeds): “Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden
 Op 19 augustus 1837 ontstond de Loge “De Ster in het Oosten” uit een samensmelting van de twee Loges  ‘La Fidèle Sincérité” en “La Vertueuse”, respectievelijk opgericht in 1767 en 1769. Deze gebeurtenis vond plaats in het toenmalige Batavia in Nederlands-Indië. Met het rangnummer 14 behoort onze loge tot de oudste loges van Nederland.
Er zijn nu in Nederland 144 Loges in 80 plaatsen en de Orde telt ongeveer 6.000 leden. De Loges in de Antillen, Suriname, Zimbabwe en Zuid Afrika behoren vanouds ook tot onze Nederlandse Orde. In de hele wereld zijn er ongeveer 5 miljoen Vrijmetselaren.

Verhuist naar Nederland

Na de tweede wereldoorlog en het onafhankelijk worden van Nederlands-Indië werd de Loge “De Ster in het Oosten” genoodzaakt de werkzaamheden in Indonesië te staken. Zij verhuisde naar Nederland, alwaar in 1961 de werkzaamheden in Bilthoven, waar een aantal leden in Huize het Oosten samen kwamen, werden hervat.
Wil je meer weten, dan is er een boek beschikbaar over 50 jaar Vrijmetselarij in Bilthoven.
De Loge “De Ster in het Oosten” houdt haar formele Open Loges en compareert op maandagavond. Zij telt ongeveer 100 leden, die in leeftijd variëren van 25 tot 100 jaar, een mix van jeugdig enthousiasme en wijsheid.

Wat wil jij nog meer weten?
Neem contact op met onze voorlichter

Loge de Ster in het Oosten verbindt mensen.

Wil jij je met ons verbinden?

 

OVER
ONZE
LOGE