Voor velen is de vrijmetselarij omgeven met geheimzinnigheid.
Dat vinden wij jammer. Onze werkwijze en idealen zijn inspirerend en tijdloos. Reden genoeg om u eens kennis te laten maken met wie we zijn en wat we doen. Nieuwsgierig geworden? 

 

De olifant en de drie blinde monniken

Een olifant wordt een boeddhistische tempel ingeleid en aan drie monniken wordt gevraagd wat er is binnengekomen. De eerste monnik voelt aan de slurf en zegt dat het lang en flexibel is. Mogelijk een slang. De volgende monnik voelt aan een slagtand en zegt dat het hard en glad is. Vermoedelijk een ploeg. De derde monnik voelt aan een poot en zegt dat voor hem iets groots en ruws staat. Waarschijnlijk een boomstam. Iedere blinde monnik heeft dus zijn eigen idee over wat de tempel is ingebracht. Allemaal gaven ze een stukje van de werkelijkheid weer. Elke monnik heeft een beetje gelijk maar toch hadden ze allemaal iets anders ‘gezien’. Het leuke van dit verhaal is, dat we gaan beseffen dat niemand de volle waarheid kent. Meerdere zienswijzen dan die van ons zelf zijn denkbaar.

 

Comparitie

Voor vrijmetselaars is het onderzoeken van meerdere zienswijzen een belangrijk element in hun ontwikkeling. Zij discussiëren niet maar compareren. Simpel gezegd, zij vergelijken ideeën en meningen. Leggen verschillende invalshoeken en perspectieven naast elkaar om het gesprek te verrijken. Het doel is niet om meningen en overtuigingen aan de ander op te dringen. Het gaat juist om de inspiratie die het gesprek oplevert, op dat moment of later. Een vrijmetselaar vergroot zijn kennis en inzicht o.a. door goed te luisteren naar anderen. Met respect voor (ogenschijnlijk) ‘afwijkende’ meningen. Hij is op zoek naar zijn eigen wijsheid en waarheid. Wie wil dat niet?
Vrijmetselaarsloge “de Ster in het Oosten” te Bilthoven.
Vrijmetselarij Nederland

Ga naar de inhoud