Onze loge no.14

De Ster in het Oosten

onze historie

Ontstaan in Batavia

Onze loge werkt sinds 1769, binnen de orde van vrijmetselaars in Nederland. In 1734 werd de eerste Nederlandse Loge gevormd. In 1756 besloten elf loges tot hechte samenwerking. De officiële naam van het verband is (nog steeds): “Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden“

Op 19 augustus 1837 ontstond de Loge “De Ster in het Oosten” uit een samensmelting van de twee Loges ‘La Fidèle Sincérité” en “La Vertueuse”, respectievelijk opgericht in 1767 en 1769. Deze gebeurtenis vond plaats in het toenmalige Batavia in Nederlands-Indië. Met het rangnummer 14 behoort onze loge tot de oudste loges van Nederland.
Er zijn nu in Nederland 150 Loges in 80 plaatsen en de Orde telt ongeveer 6.000 leden. De Loges in de Antillen, Suriname, Zimbabwe en Zuid Afrika behoren vanouds ook tot onze Nederlandse Orde. In de hele wereld zijn er ongeveer 5 miljoen Vrijmetselaren.

Verhuisd naar Nederland

Na de tweede wereldoorlog en het onafhankelijk worden van Nederlands-Indië werd de Loge “De Ster in het Oosten” genoodzaakt de werkzaamheden in Indonesië te staken. Zij verhuisde naar Nederland, alwaar in 1961 de werkzaamheden in Bilthoven, waar een aantal leden in Huize het Oosten samen kwamen, werden hervat.

Wil je meer weten, dan is er een boek beschikbaar over 50 jaar Vrijmetselarij in Bilthoven.
De Loge “De Ster in het Oosten” houdt haar formele Open Loges en comparities op maandagavond. Zij telt ruim 80 leden, die in leeftijd variëren van 25 tot 100 jaar, een mix van jeugdig enthousiasme en wijsheid

Hier komen wij samen in harmonie

Ons loge gebouw (Werkplaats) is gevestigd in een vleugel van Huize Het Oosten.
Het loge gebouw is onderverdeeld in een Tempel, een voorhof met bar en wat functionele ruimtes eromheen.
Via de Jan Steenstraat 25 bereik je onze loge ingang. Je komt binnen in een kleine hal. Links vind je de garderobe met daarachter de ruimte voor de bouw en meubelmeester. Rechts is de ruimte van de voorbereider met twee overdenkingskamers.

Als je doorloopt in de kleine hal kom je onze voorhof binnen. Deze staat vol met tafels en stoelen die in een bewust patroon geplaatst zijn. Tevens tref je links onze bar. Hier is onze hof en keldermeester actief.
Aansluitend is de poort van onze tempel. Zie afbeelding rechts.

Contact ons

Mail ons uw vragen of bel onze voorlichter

Jan Steenlaan 25
3723 BT Bilthoven

+31 6 49592689

voorlichter@desterinhetoosten.nl

Stuur een bericht

Ga naar de inhoud